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CONSENT ... It's all in the ask!  

WHEN ASKING PATIENTS FOR CONSENT  
to share personal health information 
with family caregivers, avoid inviting an 

automatic "no" response with hard 
questions like, "Can I share your 
personal information with your family?" 
Take a softer, more direct approach. 

To better help you, I and the people who work 
with me, sometimes need to talk with people who 
care about you—like your mom or your brother. 
This doesn't include information about your 
personal life. Only things to help you get better.  
I assume that's OK. Right?  
 

Who can we call to let 
them know you are here 
and that you're safe?  

Family support can  
have a very positive 
effect on your recovery. 
You deserve to have this 
support. Have you 
thought of someone 
you'd like us to call?  

I know you didn't want us 
to call anyone when you 
first came here, and I 
respect that. But, I wonder 
if you've thought of 
someone you'd like us to 
call now? 

If you want, 
you can even 
give us a list of 
what you don't 
want us to 
discuss with 
your family.  

IF THE PATIENT SAYS "NO" THE FIRST TIME …  
repeat your request when you see an 
improvement in the patient's clinical status.  
If clinically appropriate, explore why they don't 
want you to share information.  

IF THE ANSWER IS STILL “NO”  
assure the patient …  
that their medication, treatment 
plan and progress will not be 
shared.  
 



WHEN YOU DON’T HAVE CONSENT …  
and are speaking with family caregivers, 
acknowledge the difficulty this poses.  
Be polite, supportive and sensitive to  
the caregiver's needs. Your  
patient's illness has also  
had a major impact on  
the family. Assure the  
caregiver that their loved  
one is OK and getting  
good medical treatment.  
Also offer a little hope. 
 

WHEN PERSONAL  
HEALTH INFORMATION IS  
NECESSARY FOR PROVIDING 
HEALTHCARE … 
If it is not reasonably possible to 
collect personal health information 
from the patient that is accurate or 
timely, Section 36(1)(b) of PHIPA does 
allow health professionals to collect the 
information in the absence of patient 
consent. 
  

 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I know it's difficult to  
hear that [patient's name] hasn't  

given us permission to collect information 
from the family or share information 
about their care with you. But, we  
can ask again when the patient is  

feeling better. 

Did you know  
that we have a Family  

Peer Support person that 
you can talk with? She has 

information on support 
groups and programs that 

might help. 

How are you  
doing? What are 
you doing to take 
care of yourself? 
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